BESYO MERKEZİ SİSTEM SINAV KILAVUZU AÇIKLANDI 2024

ÖMER ÖZEN

Yayın Tarihi

26 Tem 2024

BESYO MERKEZİ SİSTEM SINAV KILAVUZU AÇIKLANDI 2024.

BESYO MERKEZİ SİSTEM SINAV KILAVUZU 2024

BAŞVURU TARİHLERİ :
31 Temmuz-5 Ağustos 2024 (Ücret ödeme için son gün,6 Ağustos 2024)
Sınav Tarihleri : 20-26 Ağustos 2024
Sınav Ücreti : 490,00 TL
 
(Geç Başvuru Günü : 8 Ağustos 2024 Geç Başvuru Gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün %50 artırımlı olarak ödenir.)

Başvurunuzu bitirip onayladığınız anda
“Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” İbaresini görüp ekran kaydı foto falan alın.

Başvuru linki: https://ais.osym.gov.tr

 

SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI
2024-YKS’ye giren ve hesaplanmış TYT puanı olan, spor bilimleri alanında eğitim veren programlarında öğrenim görmek isteyen tüm adayların 2024-ÖZYES sınavına başvurmaları ve sınava girmeleri zorunludur.

ÖSYM-AYT Tercihler ile Tercih yapan adaylar da, TYT Puanları ile besyo merkezi sistem parkur sınavına başvuru yapabilirler.

BAŞVURU İŞLEMLERİ

Adaylar sınava başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapacaklar ve süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Başvuru bilgilerinin sisteme kaydının yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.
 
 
ÖDEMELER:

İnternetten Ödeme Yapacaksanız
 Adaylar Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartıyla da yatırılabilecektir. (Kolay olanı bu)

Banka Ödemesi Yapacaksanız:
Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine, ÖZYES’e başvuru yaparken bildirdiği T.C. Kimlik Numarasını, adı, soyadını ve girecekleri sınavın adını vermeleri yeterlidir.
Banka şubesinden ödeme yapacak adaylar, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmalıdır.

Sınav ücretini yatıran adayların banka şubesinden ayrılmadan önce, kendilerine verilen banka dekontunu dikkatle incelemeleri, bilgilerinde yanlışlık yoksa bankadan ayrılmaları, yanlışlık varsa mutlaka düzelttirerek bankadan ayrılmaları gerekmektedir

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Albaraka Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri
Qnb Finansbank tüm şubeleri, ATM ve Mobil Bankacılık
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
İş Bankası’nın tüm şubeleri, ATM, mobil bankacılık internet bankacılığı Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık

NOT:
Başvuru bilgilerinin sisteme girişi yapıldığı halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgisi iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir

 

BAŞVURU BİLGİLERİNİN SİSTEME İŞLENMESİ

Başvuru alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Başvuru bilgilerinin gerçeğe uygun olmasından tümüyle adayın kendisi sorumludur. Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır

 

  1. T.C. KİMLİK NUMARASI
  2. ADI
  3. SOYADI
  4. 0BABA ADI
  5. ANNE ADI
  6. DOĞUM TARİHİ
  7. CİNSİYETİ
  8. DOĞUM YERİ
  9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
  10. UYRUĞU
  11. ADRESİ
  12. TELEFON NO
  13. E-POSTA ADRESİ
  14. SINAV MERKEZLERİ

Sınav merkezlerinin adları ve kodları aşağıda yer almaktadır. Adaylar 2 sınav merkezi seçebileceklerdir. Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamayacaktır

 

Adaylar, sınav günü/sınav saati tercihi yapamayacaklardır. Adayların, sınav günü/sınav saati atamaları rastgele yapılacaktır.

 

SINAV MERKEZLERİ

010 ADANA

069 ANKARA-GÖLBAŞI

067 ANKARA-YENİMAHALLE

070 ANTALYA

014 BOLU

160 BURSA

170 ÇANAKKALE

210 DİYARBAKIR

250 ERZURUM

260 ESKİŞEHİR

270 GAZİANTEP

342 İSTANBUL-2 (BEYKOZ) 

347 İSTANBUL-7 (EYÜPSULTAN) 

352 İZMİR/1 (ÇİĞLİ)

370 KASTAMONU

380 KAYSERİ

410 KOCAELİ

440 MALATYA

450 MANİSA

048 MUĞLA

550 SAMSUN

610 TRABZON

650 VAN

 

  1. MİLLİ SPORCULUK BİLGİSİ


 Milli sporcu olan adaylar bilgilerini e-Devlet Spor Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edeceklerdir. e-Devlet Spor Bilgi Sisteminde milli sporcu olduğu bilgisi yer almayan veya hatalı olan adaylar bu bilgilerinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden düzeltilmesini sağlayacaklardır.

 

Milli sporculuk bilgisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Bilgi Sisteminden 13 Ağustos 2024 tarihinde elektronik ortamda alınarak, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır.

 

Adayların bu bilgilerini hem e-Devlet Spor Bilgi Sisteminden hem de ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden 14-27 Ağustos 2024 tarihleri arasında kontrol etmeleri ve 27 Ağustos 2024 tarihi saat 15.00’e kadar Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Bilgi Sisteminde gereken düzeltmeleri yaptırmış olmaları gerekmektedir.

 

Bu süre tamamlandıktan sonra düzeltme/değişiklik yapılamayacaktır. ÖSYM’ye gönderilen belgeler işleme alınmayacaktır. Milli sporcu bilgisi ÖSYM sistemine aktarılmayan adaylar milli sporcu kontenjanlarından yararlanamayacaklardır.

 

 

ENGELLİYİM
 
Engelli adaylar bu alanı işaretleyeceklerdir. Bu alanı işaretleyen adayların, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunu sınav günü yanlarında bulundurmaları zorunludur. Başvuruda engelli olduğunu belirten adaylardan sınav günü sağlık kurulu raporunu yanında bulundurmayanlar veya sınav görevlilerince, raporları başvuru şartlarına uygun bulunmayanlar sınava engelli aday olarak alınmayacaklardır. Başvuruda engelli olduğunu belirten adaylardan sınav günü sağlık kurulu raporunu yanında bulundurmayan veya raporu başvuru şartlarına uygun bulunmadığı için sınava engelli aday olarak alınmayan adayların, aday işlemleri sistemindeki engel bilgisi beyanı geçersiz sayılacağından bu durumdaki adaylar engelli aday kontenjanlarından yararlanamayacaklardır.

 

ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ

 

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği; şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmayacağından bu kapsamda olan adaylar bu seçeneği işaretleyecekler; bu kapsamda olmayan adaylar boş bırakacaklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında bilgileri yer almayan adaylar, bu muafiyetten yararlanamayacaklardır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde, “PROFİLİM” alanında şehit/gazi yakınlık bilgisi bulunmayan adayların, sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. ÖSYM sisteminde şehit/gazi yakınlık bilgisi bulunmayan adaylardan sınav ücretini yatırmayanların sınava başvurusu iptal edilecektir.

 

 

SINAV

 

2024-ÖZYES’te Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) uygulanacaktır. Adaylar tercih ettikleri merkezde sınava gireceklerdir. Adaylara uygulamalı sınav için iki hak verilecek ve en iyi dereceleri işleme alınacaktır.

 

 

ADAYLARIN SINAVA GİRERKEN YANLARINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

 

  1. SINAVA GİRİŞ BELGESİ: 

Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce başlamak üzere edinebileceklerdir.

 

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri (Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) uygulanacak yer) ile fotoğrafı yer alacaktır.

Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez.

Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

 

Adayın sınava gireceği yeri, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır.

Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir

 

  1. FOTOĞRAFLI NÜFUS CÜZDANI

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları zorunludur.

 

Sürücü belgesi,  Meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartı vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir.

 

  1. SINAVIN UYGULANMASI

Adaylar, Sınava Giriş Belgesi ile sınava giriş için geçerli kimlik belgesi kontrol edilerek alınacaklardır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın/salonun kapısında (Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) uygulanacak yer) sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır.

 

Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir.
Sınav süresince adayların; sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır.
Belirlenen yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.
Bir adayın sınavının geçerli sayılabilmesi için adayın;
 - Sınava, atandığı salon, gün ve saatte girmesi,
 - Sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur.
Bu kurallara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

No more pages